Sunday, November 28, 2010

Ayam pedas kicap.

Bismillah dan salam...
Aku br je siap masak ayam ni..
nama sebenarnya aku tak pasti..
blajo pon hanya tgk sepupu aku masak masa pi rumah dia..
lupa nk tanya resepi dia...
so aku letak la ayam pedas kicap...
tapi nk kata letak kicap banyak tak pon...
tapi bolehla share resepi dia...


Bahan2 :
- ayam dipotong ikut saiz yg disukai, gaulkan dgn garam dan kunyit seterusnya digoreng sampai garing.
angkat ayam tersebut dan ketepikan ( slalu buat setengah ekor ayam)


-minyak masak 3 camca besar.
- bhn tumis ( daun kari, bawang merah potong halus, bwh putih dipotong halus, bunga lawang, kayu manis)
sekiranya ada daun pandan... blh letakkan sedikit...


-cili kisar 7 camca besar ( blh letak lebih sekiranya mau pedas)
- bawang besar sebiji dikisar
- kicap 5 camca. ( slalu guna kicap manis kipas udang )
-sos 3 camca ( slalu sos cili kimball)
- garam


cara masakkannya :
masukkan minyak masak...kemudian masukkan bahan tumis... masak sampai naik bau...
kemudan masukkan cili kisar.. kacau sampai kering..
masukkan bawang besar yg dikisar, kicap dan sos...
kacau dan perlahankan api sedikit...
biar sampai pecah minyak..
masukkan garam...sekiranya menggunakan kicap masin... tambah gula.. ikut citarasa masing2...

masukkan ayam yang telah digoreng..
siap!
* Amaun bahan2 diatas blh diubah ikut selera masing2..

so far resepi ni mmg biasa saja..
tapi rasanya mmg berlainan dr masak kicap lain sbb ia ditumis dahulu dan diletakkan cili kisar..


sekian,
wassalam...


No comments:

Post a Comment